Tekintsük át, melyek az alapvető, nélkülözhetetlen vitaminok a fogaink egészségének megőrzése érdekében.

A fogaink egészségét úgy tudjuk megőrizni, hogy az alapos fogmosás mellett fontos,hogy megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal lássuk el a szervezetünket. Többféle vitaminok vannak, amelyek különböző területeken fejtik ki jótékonyhatásukat.
A vitamin
Az A vitamin a fogínygyulladás megelőzésében játszik nagy szerepet, emellet a fogzománc épségéért is felel. Megtalálható a zöld leveles és a sárga zöldésgekben, halolajban, tojássárgában, és a vajban is.
C vitamin
Az egyik legalapvetőbb immunerősítő vitaminunk, a fogíny és a fogágy épségéért felel. Hiány esetén jellegzetes tünet a gyakori ínyvérzés. Nagy mennyiségű C vitamit tartalmaz a csipkebogyó, a homotkövis, az eper, a citrusfélék, és a káposzta is.
B6 vitamin
Nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez, anyagcseréhez. Hiánya esetén gyakori tünet a rücskös, helyenként sorvadt nyelv (ún. “epernyelv”). Legfőképp a hüvelyes zöldségekben, májban, halakban, borsóban, rizsben, szárított élesztőben található meg.
D vitamin
Az egyik legontosabb vitamin a fogaink számára, segíti a kálciumfelszívódását és beépülését, ezáltal védi a fogzománc egészségét. Hiánya esetén apró fehér foltok jelennek meg a fogzománcon. Élelmiszerekből (halolaj,tej,tojássárga) szinte lehetetlen megfelelő mennyiségű D vitaminhoz jutni ezért érdemes tabletta/pezsgőtabletta formájában is pótolni a hiányt.
K vitamin
Kulcsfontosságú vitamin a véralvadás szabályozásában vesz részt. Megelőzi, továbbá megszünteni a fogínyvérzést. Különböző élelmiszerekből nyerhetjük ki a K vitamin pl.: sertéshúsban, leveles zöldégekben, gyógynövényekben, tejtermékekben.
Q-10 koenzim
Az ún. álvitamin feltétlenül szükséges minden egyes sejt energiratermeléséhez.A Q10 koenzim lényegében egy vitamin, illetve vitamin jellegű anyag, mely természetes módon megtalálható az emberi szervezetben. Fontos szerepe van a fogak és a fogíny egészségének karbantartásában Hiánya az egész szervezet legyengüléséhez vezet. Megtalálható pl. fejes káposztában, májban, olajos magvakban, hüvelyesekben, növényi olajokban.
Flour
A fluor beépül fogba és biztosítja a fogzománc szilárdságát, elhárítja a szuvasodást okozó baktériumoknak az elszaporodását.
Legfőbb flour forrás a víz, továbbá néhány teafajtában és tengeri halban is nagy mennyiségben előfordul.